Aktiviteter

 

KOM MED BAG MUSEETS MURE ~ SAMMEN

Opleve en række spændende foredrag på Langelands Museum.

 

Programmet:

5/10-2023 kl. 19.00-20.30: Peer Henrik Hansen – “De Uheldige Turister”

2/11-2023 kl. 19.00-20.30: Jeppe Jøhn Hørsholm – “Langeland under Første Verdenskrig”

7/12-2023 kl. 19.00-20.30: Sigurd Arve Baslund Bohr – “Havsmarken – Vikingetidens store handelsplads”

11/01-2024 kl. 19.00-20.30: Ida Hovmand– “Mumiekatte”

1/2-2024 kl. 19.00-20.30: Otto Uldum – “Jens Winthers, Langelands Store Arkæolog”

 

Vi sørger for kaffe, te og lækre småkager under foredragene. Grib chancen for at lære mere om vores spændende lokalhistorie og kultur!

Billetter købes ved at sende en mail til: supede@langelandkommune.dk Prisen er 50 kr. pr. foredrag, hvis du vil købe billetter til alle 5 foredrag, koster det 200kr.

Den 5. oktober 2023 fortæller koldkrigshistoriker Peer Henrik Hansen om den unikke og særlige historie om ”De Uheldige Turister”. 

Hør om dengang i april 1987, hvor to “uheldige turister,” som daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen kaldte dem, blev taget på fersk gerning ved en polsk militærbase.

Det blev den største spionsag, som har ramt den danske offentlighed, og indtil nu er den uden sidestykke i dansk historie.

Sandheden var, at de to danske spioner – Jens Ellekær og Niels Hemmingsen- var sendt på opgave af Forsvarets Efterretningstjeneste, og at de i værste fald kunne risikere dødsstraf, hvis de tilstod deres arbejde på vegne af FE.

Den 2. november 2023 fortæller nyere tids inspektør Jeppe Jøhn Hørsholm om Langeland under første verdenskrig.

Selvom Danmark var neutral, og ikke var deltager under Første Verdenskrig, gik krigen ikke ubemærket hen.

På Langeland mærkede man krigen på forskellig vis. Der blev udlagt minefelter i Langelandsbæltet og krigsskibe kunne ses sejle i farvandene omkring. Nogle tjente penge på krigen, andre mærkede at almindelige varer blev en mangelvare.

Foredraget er fyldt med billeder og historier der fortæller om livet på Langeland i tiden 1914-1918. Og måske en enkelt smuglerhistorie, som fik de fleste aviser til at skrive om Langeland.

Den 7. december 2023 fortæller arkæolog Sigurd Arve Baslund Bohr om Havsmarken som var Vikingetidens store handelsplads.

På Ærø er der siden 2008 fundet mere end 4000 metalfund med metaldetektor, hovedparten fra tidlig Vikingetid (9-10. århundrede e.v.t.). De mange genstande tyder på en heftig aktivitet med metalhåndværk, skibsreparationer, og handelsaktivitet.

I flere omgange har der været udgravninger på stedet, senest i 2020-21. Få et overblik og opdatering på et helt unikt og ekstrem fundrigt område fra dansk vikingetid. 

Den 11. januar 2024 fortæller konservator Ida Hovmand om danske kattemumier og overtro – har du mon selv en tørret kat?

I vægge, på lofter, og under gulve dukker der rundt omkring ”mumificerede” katte op, helt tørrede ind til hud og knogler. Flere af de tørrede katte er helt afgjort ikke havnet der naturligt, men er blevet anbragt bevidst af mennesker.

Hør en videnskabelig forklaring der overrasker, og trækker tråde helt op til moderne tids overtro.

Den 1. februar 2024 fortæller arkæolog Otto Uldum, om Jens Winther – Langelands Store Arkæolog

Jens Winther var ikke kun købmand og grundlægger af Langelands Museum, han var også pioner inden for dansk arkæologi, og samlede i sin tid flere af de største danske arkæologer omkring sig. Hans udgravninger på Langeland har bidraget med viden som den dag i dag indgår i enhver arkæologistuderendes pensum.

Hør en af forfatterne til bogen om Jens Winther fortælle om manufakturhandleren, soldaten, arkæologen, og museumsgrundlæggeren, og ikke mindst om den trofaste udgraver bag kulisserne, Frk. Hornum.

UD I NATUREN

Udenfor museets åbningstider kan du få mange spændende kulturhistoriske oplevelser i det langelandske landskab. På vores podcastkanal kan du bl.a. finde inspiration til at besøge de mindre kendte dele af den langelandske historie.

Langeands Museum

Exhibition:

A slave, tied behind and beheaded before being buried with his master. One of the world’s first documented tooth drillings, performed 3,000 years ago with a drill bit with a flint tip. The skull of a man from the same period who survived with a large hole in the skull, probably the result of a blow to the head…

 

These unique Langland finds from the Viking Age and Neolithic Age are just a small part of the extensive archaeological collection displayed in the yellow building at Jens Winthers Vej 12 in Rudkøbing.

Free access

Opening hours:

Langelands Museum

Ausstellungen:

Ein Sklave, der zurückgebunden und enthauptet wird, bevor er mit seinem Herrn begraben wird. Eine der weltweit ersten dokumentierten Zahnbohrungen, durchgeführt vor 3.000 Jahren mit einem Bohrer mit Feuersteinspitze. Der Schädel eines Mannes aus der gleichen Zeit, der mit einem großen Loch im Schädel überlebt hat, wahrscheinlich das Ergebnis eines Schlags auf den Kopf…

Diese einzigartigen Langland-Funde aus der Wikingerzeit und der Jungsteinzeit sind nur ein kleiner Teil der umfangreichen archäologischen Sammlung, die im gelben Gebäude in Jens Winthers Vej 12 in Rudkøbing ausgestellt ist. 

Freier Eintritt

Öffnungszeiten: