Skoletjeneste
Et besøg på museet kan være en afvekslende tur ud af huset, men også andet og meget mere end det – tænk os gerne ind i jeres faglige forløb! Vi vil gerne indgå i sparring for at tilrette vores aktiviteter, så de passer til jeres aktuelle behov.
Aktiviteterne afvikles efter aftale.
Kontakt supede@langelandkommune.dk
Nyere tid
”Upstairs and Downstairs. Herskab og tjenestefolk på Skovsgaard”
3.-9. klassetrin
Forløbet fokuserer på forholdet mellem herskab og tyende omkring 1900-tallet med særligt fokus på, hvad herskabet foretog sig “upstairs” i stuerne og hvilke opgaver, tyendet havde “downstairs” i tyendekælderen. Eleverne lærer om levevilkårene både “upstairs” og “downstairs” og hører om kost- og boligforhold, arbejdsopgaver, indkomst, familieforhold, fællesskaber og samfundsudvikling.
Forløbet er som udgangspunkt selvguidet, men det kan bookes med oplæg på Langelands Museum, som intro eller opfølgning på forløbet. Kontakt museet for yderligere info eller for bestilling.
Undervisningsmaterialer
Print-selv læsebog om tyendeliv omkring år 1900 (alle klassetrin)
3.-4. klassetrin
5.-6. klassetrin
7.-9. klassetrin
Arkæologi
13.000 ÅR PÅ EN FORMIDDAG.
Arkæologisk formidling for alle klassetrin.
Langelands Museum tilbyder et arkæologisk tour de force, hvor vi kommer
omkring det meste fra de første jæger-samleres indvandring efter sidste
istids afslutning og til hvordan, hvornår og hvorfor museerne opstår.
Herimellem kommer alt fra, hvad feltarkæologi
går ud på, hvorfor vi samler på gamle ting og til, hvordan man kan vide,
hvor gamle tingene egentlig er.
Din klasse kan, kort sagt, komme på museum og få et kig ned i maskineriet og en tur rundt i udstillingen.
Hvis I har et særligt fokus eller tema i undervisningen, tager vi
udgangspunkt i det. Det kunne fx være vikingetid, stenalder,
naturvidenskabelige analysemetoder eller humanistisk tænkning.
Besøget indebærer typisk omkring en halv til en hel times oplæg med PowerPoint/spørgsmål og en “skattejagt” med opgaveark i udstillingen.
Bevaringscenter Fyn
“Fortiden i Fremtiden”
Undervisningsforløb til folkeskolens udskolingsklasser samt videregående uddannelser.
”Fortiden i Fremtiden” er et samarbejdsprojekt mellem 6 fynske museer og Bevaringscenter Fyn, hvor humaniora og naturvidenskab smelter sammen. Gennem nærværende og praksisorienteret undervisning, med udgangspunkt i den naturvidenskabelige arbejdsproces, får eleverne hands-on og et godt indblik i, hvordan fag som: historie, arkæologi, fysik/kemi, biologi og geografi kan gå hånd i hånd og hjælpe nutidens forskere med at løse fortidens gåder.
Undervisningsmaterialer:
Frysetørring er i dag den mest anvendte konserveringsmetode for vanddrukkent organisk arkæologisk materiale. For at kunne konservere denne type særligt udsatte genstande, må en konservator som udgangspunkt have indsigt i fysikkens, kemiens og biologiens verden. Faktorer så som materialebestemmelse, nedbrydningsgrad, molekylvægt, koncentrationer, viskositet, temperatur og tryk, er vigtige i forhold til valg af metode og konserveringsmateriale. Gennem dette materiale gives et indblik i den vigtige kobling mellem naturfag og humaniora.
Magtens grundstof – længere ind i historien
Materialet tager udgangspunkt i emnet stråling og beskriver hvordan XRF-scanning (røntgen fluorescens) rent praktisk bruges til undersøgelse af kulturhistoriske genstande. Eleverne blive indført i den naturvidenskabelige baggrund bag XRF-scanneren, så de kan forstå hvad der ligger til grund for denne nye teknologi, og hvorfor den er blevet så vigtigt et redskab bl.a. inden for arkæologien og historisk forskning, som den er.
Farver i Forlis – skibsportræt i sigte
Materialet demonstrerer hvordan viden om lys og elektromagnetisk stråling bliver brugt ved microfading-analyse, som er en ny spektroskopisk metode til at undersøge farvernes falmning og derved beregne f.eks. maleriers og tekstilers faktiske lysfølsomhed. Dette er et vigtigt redskab til at bevare både museumsgenstandes kunstneriske udtryk og deres kildeværdi for eftertiden.
Alle Tiders Klæder – Bæredygtighed før og nu
For de fleste er det meget vigtigt, hvilket tøj de går med. Tøj og andre tekstiler har nemlig altid været del af menneskers personlige udtryk. Samtidigt har det vist deres status, økonomi og kulturelle tilhørsforhold. Tøj kommer også på museum og der bliver forsket i dets udvikling og betydning. Imidlertid er mange gamle tekstiler skrøbelige. Det kræver både viden om de forskellige materialers svagheder og særlige teknikker, at forlænge tøjets liv. Der er i nyere tid sket store ændringer i fremstillingen af tekstiler, hen til fabriksproduktion af enorme mængder af billig massevare lavet af nye, syntetiske materialer. På den måde er tøj blevet et problem for miljøet og for bæredygtigheden. Kommende tekniske innovationer kan forhåbentlig mindske nogle af problemerne, men er der også noget nyttigt at hente fra ”de gamle dage”?